De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft een deel van de Nederlandstalige teksten van Wikipedia opgenomen in het archief. Het gaat hierbij om ongeveer 2,2 miljoen artikelen. Ook wordt een door de Wiki-gemeenschap zelf aangewezen selectie ‘topartikelen’ integraal gearchiveerd.
De KB heeft als bibliotheek de taak om het erfgoed van Nederland te bewaren voor de toekomst. Wikipedia is hiervoor een interessante bron: de verandering van artikelen door de jaren heen weerspiegelt veranderingen in kennis, maar ook in het denken van de samenleving. Voor taalkundigen is Wikipedia ook een onmisbare bron. Maar in deze tijden van polarisatie, desinformatie en chatbots komt Wikipedia onder druk te staan. Reden te meer voor de KB om de informatie op de Nederlandstalige Wikipedia veilig te stellen voor de generaties na ons.
Het liefst zou de KB de Nederlandstalige Wikipedia helemaal opnemen. Dit is alleen niet haalbaar door de enorme omvang, de structuur van de wiki en de gigantische hoeveelheden beeldmateriaal. Er is daarom besloten om alleen de teksten en wijzigingen zonder verdere opmaak op te nemen. Zelfs deze zogeheten databasedump is al ruim vijftig gigabyte groot.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Wikipedia.
Johan Cruijff en hommels
Van 378 'etalage-artikelen' is wel de complete data opgenomen, inclusief foto’s en filmpjes. Dit zijn artikelen die voldoen aan bepaalde standaarden, vaak erg uitgebreid zijn, en gewaardeerd worden door de Wiki-gemeenschap, zoals bijvoorbeeld de artikelen over Johan Cruijff en hommels.
Door deze twee strategieën blijft een representatief beeld van de Nederlandstalige Wikipedia bewaard. Alle teksten en wijzigingen worden één keer per jaar opnieuw binnengehaald via een databasedump. Ook worden de etalage-artikelen elk jaar opnieuw toegevoegd. Zo maakt de webcollectie duidelijk hoe deze belangrijke databron door de tijd heen verandert.
Wikimedia Nederland, de vereniging die vrijwilligers en organisaties ondersteunt bij hun bijdragen aan Wikimedia-projecten zoals Wikipedia, is blij met dit initiatief van de KB. "Door een representatief beeld van Wikipedia op te nemen in de KB-webcollectie wordt het belang van vrije kennis erkend – én het werk van talloze vrijwilligers veiliggesteld. Een mooi initiatief", zegt Sandra Rientjes, directeur Wikimedia Nederland.